Previous
Next

Näe ja koe

haITEkki-näyttelyssä esillä tekniikan ihmeitä 

ITE-kesäkaupunki Parkanon tämän kesän näyttelyn nimi on haITEkki. Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen leikittelee nimessä kansanomaisesti hi-tech-sanalla ja toi sen mukaisesti Parkanon keskustaan tekniikan ihmeitä. Teokset ovat esillä elokuun loppuun asti.

– haITEkkiä on esimerkiksi Velipekka Lukan 4–5 metriä korkea pyörivä tuuliviiri, joka purettiin Kemiössä ja koottiin Parkanoon, Tuominen juttelee.

Tuominen tähtää näyttelyn nimen mukaisesti korkealle (high) ja asetteli teokset irti maasta. Niistä osa on jalustoilla, osa roikkumassa, kuten vuoden 2022 ITE-taiteilija Romurinsessan eli lapinlahtelaisen Marjut Kauppisen teosryhmä.

Paikallisin voimin näyttelyyn syntyi mielenkiintoinen ITE-henkinen teos, kun Tuire Mäkinen työsti installaation puoli metriä halkaisijaltaan olevista kupoleista. Niihin maalatut yksitoista silmäparia katsovat ylöspäin.

CityNomadi toimii edelleen kesänäyttelyn ITE-reittikarttana, mutta siinä on uutta twistiä

– Mukaan lisättiin pelillinen ominaisuus. Kun ITE-reitillä pääsee pelaamaan, voivat lapset, nuoret ja perheet tutustua ITE-teoksiin aiempaa toiminnallisemmalla tavalla, toteaa Elisa Vahosalmi kaupungin vapaa-aikatoimesta.

Parkanon kesänäyttely avattiin tällä kertaa tavallista juhlallisemmin menoin, kun torin salkoon nostettiin liehumaan ITE-lippu. Lipussa on kaupungin logon rinnalla Maaseudun Sivistysliiton virallinen ITE-logo, jonka käyttöön Parkano on nyt saanut luvan. Lupa on ansaittu pitkäjänteisellä yhteistyöllä Suomen virallisen ITE-kesäkaupungin kehittämisessä.

Parkano on osa LH Geoparkia

Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Häädetkeidas ovat Parkanon kohteita LH Geopark -alueella, joka viime kesänä sai UNESCO Global Geopark -statuksen

Kaidatvedet kutsuvat

Kaitojenvetten alue on erämaahenkisen jylhää ja kaunista. Alueella sijaitsee Parkanon metsämuseo, jossa voi tutustua esimerkiksi näyttelyhalliin, savottakämppään ja metsätyökoneisiin.

Kustaa-hirvi on saanut alueelle nimikkopolun ja kutsuu sinne nyt erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä.

Noin kahden kilometrin mittainen luontopolku on itsessään elämyksellinen, sillä maasto vaihtelee suoalueesta jylhiin kallioihin ja kuusimetsiin sammalvuoteineen. Lasten iloksi polun varteen on pystytetty tauluja, joissa on vinkki joko puuhaan tai pohdintaan.

Metsämuseon läheisyydestä löytyvät myös uljas Messukallio, uimaranta sekä laavuja ja nuotiopaikkoja. Kaitoihinvesiin voi tutustua Vesipääskyllä risteillen.

Käpykintukka on nyt kunnossa

Käpykintukka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kulkee Kaitojenvetten järvimaisemissa Käenkoskelta Parkanon Metsämuseolle. Käpykintukan pitkospuut on hiljattain uusittu, ja niitä on reitillä nyt noin 900 metrin verran. Reittiä voi kätevimmin tutkia kaupungin karttapalvelusta valitsemalla sieltä liikuntapaikat.

Alkkianvuorelta komeat näkymät

Alkkianvuori on Parkanon korkein kohta, 201 metriä merenpinnasta. Siellä voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä.

Leijonapuistosta tuli upea kohde

Leijonapuistosta tuli minigolfratoineen ja terassikahviloineen parkanolaisille mainio paikka viihtyä ja matkalaisille mukava kohde virkistäytyä Viinikanjoen maisemissa.

Ratagolfia voi Leijonapuistossa pelata täysimittaisella 18-väylän radalla. Puiston terassi puolestaan on iso, tyylikäs ja hienolla paikalla. Vanhaan hirsirakennukseen on remontoitu idyllinen kahvila Kosken Helmi, joka on sisustettu parkanolaista historiaa kunnioittaen. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.

Leijonapuiston vastarannalla on kaunis luontoreitti, jota myöten pääsee uusille pitkospuille ihailemaan Lehtiskosken kuohuja. Puisto onkin osa Parkanoon rakenteilla olevaa lähiliikuntareittiä. Pitkospuiden yläpuolelle on rakennettu  kuntoportaat.

Viinikanjoki on hieno lähikalastuspaikka

Parkanon keskustan tuntumassa virtaava Viinikanjoki valittiin vuoden 2018 lähikalastuspaikaksi. Se on erittäin suosittu kohde perhokalastajien keskuudessa.

Parkanon tapahtumat päivittyvät tapahtumakalenteriin  

VisitParkano-sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa matkailijalle, esimerkiksi yöpymismahdollisuuksista, ravintoloista, kahviloista sekä muista palveluista.