Näe ja koe

Tervetuloa ITE-kesäkaupunki Parkanoon
ITE-taide on ihastuttanut ja ihmetyttänyt Parkanon katukuvassa jo vuodesta 2011 lähtien ja saanut innostunutta palautetta niin paikallisilta, kesäasukkailta kuin matkailijoiltakin.
Kesällä 2018 Parkanon kaupunki päättikin lähteä jalostamaan ideaa ja julistautui Suomen ITE-kesäkaupungiksi yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.
Vuosittain vaihtuva ITE-näyttely on esillä kesäkuusta elokuuhun, ja siihen voi tutustua ITE-mobiilireitin avulla. Reitti ohjaa kulkijan Kolmoskeskuksen teosten luota keskustan puistoihin ja kadunvarsille ja sieltä Viinikanjoen hienoon koskimaisemaan. Reitin lisäksi tarjolla on tietoa teoksista sekä pelillinen mahdollisuus.
Näyttelyn on jo 12 vuoden ajan koonnut Parkanoon kuraattori Arto Tuominen, joka kuvaa innostavaa ITE-taidetta muun muassa näin:
– ITE-taide on aitoa ja raakaa suomalaisten kansalaisten omaehtoista työtä – kansan keskuudessa syntynyttä halua tehdä jotain. Sitä ei tarvitse tehdä salonkikelpoiseksi.

Parkano on osa LH Geoparkia
Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Häädetkeidas ovat Parkanon kohteita LH Geopark -alueella, joka on saanut UNESCO Global Geopark -statuksen
Kaidatvedet kutsuvat
Kaitojenvetten alue on erämaahenkisen jylhää ja kaunista. Alueella sijaitsee Parkanon metsämuseo, jossa voi tutustua esimerkiksi näyttelyhalliin, savottakämppään ja metsätyökoneisiin.
Kustaa-hirvi on saanut alueelle nimikkopolun ja kutsuu sinne nyt erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä.
Noin kahden kilometrin mittainen luontopolku on itsessään elämyksellinen, sillä maasto vaihtelee suoalueesta jylhiin kallioihin ja kuusimetsiin sammalvuoteineen. Lasten iloksi polun varteen on pystytetty tauluja, joissa on vinkki joko puuhaan tai pohdintaan.
Metsämuseon läheisyydestä löytyvät myös uljas Messukallio, uimaranta sekä laavuja ja nuotiopaikkoja.
Käpykintukka on nyt kunnossa
Käpykintukka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kulkee Kaitojenvetten järvimaisemissa Käenkoskelta Parkanon Metsämuseolle. Käpykintukan pitkospuut on hiljattain uusittu, ja niitä on reitillä nyt noin 900 metrin verran. Reittiä voi kätevimmin tutkia kaupungin karttapalvelusta valitsemalla sieltä liikuntapaikat.


Alkkianvuorelta komeat näkymät
Alkkianvuori on Parkanon korkein kohta, 201 metriä merenpinnasta. Siellä voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä.
Leijonapuistosta tuli upea kohde
Leijonapuistosta tuli minigolfratoineen ja terassikahviloineen parkanolaisille mainio paikka viihtyä ja matkalaisille mukava kohde virkistäytyä Viinikanjoen maisemissa.
Ratagolfia voi Leijonapuistossa pelata täysimittaisella 18-väylän radalla. Puiston terassi puolestaan on iso, tyylikäs ja hienolla paikalla. Vanhaan hirsirakennukseen on remontoitu idyllinen kahvila Kosken Helmi, joka on saavuttanut suuren suosion. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.
Leijonapuiston vastarannalla on kaunis luontoreitti, jota myöten pääsee uusille pitkospuille ihailemaan Lehtiskosken kuohuja. Puisto onkin osa Parkanoon rakenteilla olevaa lähiliikuntareittiä. Pitkospuiden yläpuolelle on rakennettu kuntoportaat.
Viinikanjoki on hieno lähikalastuspaikka
Parkanon keskustan tuntumassa virtaava Viinikanjoki valittiin vuoden 2018 lähikalastuspaikaksi. Se on erittäin suosittu kohde perhokalastajien keskuudessa.


Parkanon tapahtumat päivittyvät tapahtumakalenteriin
VisitParkano-sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa matkailijalle, esimerkiksi yöpymismahdollisuuksista, ravintoloista, kahviloista sekä muista palveluista.