Previous
Next

Näe ja koe

Kohtaa ITE-Ötökät Parkanossa

Parkanon kesässä voi kohdata toista metriä pitkän ja vähän skorpionia muistuttavan Öttimönkiäisen, valtavan Gilahirviön ja ajankohtaisen Kääriäisen. ITE ja Ötökkä -teema sai kuraattori Arto Tuomisen innostumaan toinen toistaan näyttävämmistä örkeistä.

– Gilahirviö ja Öttimönkiäinen ovat Kemiönsaarella asuvan Velipekka Lukan teoksia. Euralaisen Sanna Saarisen Hymy-ötökkä on myös sekä valtava että upea. Punkalaitumelainen Tuomo Rantanen on antanut näyttelyyn Kääriäisen lisäksi esimerkiksi Korvamadon suurine korvineen, Tuominen kertoo.

Hän yllättyi suuresti, miten isoja ötököitä ITE-taiteilijoilta löytyy. Teema on selvästi ruokkinut tekijöiden mielikuvitusta, ja lopputuloksena on kekseliäitä ja todella sykähdyttäviä teoksia. Näyttely on tuonut Parkanoon myös uusien tuttavuuksien töitä, kuten Villähteellä asuvan Seppo Suomensyrjän hauskan Villipeikon.

Tuominen on keskittänyt ötökät kaupungintalon pihapiiriin ja vienyt muuta ITE-taidetta muualle keskustaan. Vuoden ITE-taiteilijan, kauhajokisen Alpo Koivumäen rämemajaville esimerkiksi vietiin haapapato alustaksi Juhlapuiston lampeen, ja pöytyäläisen Kyösti Iitin iso hevonen löysi paikkansa Keulapuistosta.

Mukana näyttelyssä on töitä seuraavilta taiteilijoilta: Irja Alinen Pori, Raimo Flink Lempäälä, Kyösti Iitti Pöytyä, Alpo Koivumäki Kauhajoki, Velipekka Lukka Kemiönsaari, Kalevi Päivärinta Mustio, Tuomo Rantanen Punkalaidun, Sanna Saarinen Eura, Seppo Suomensyrjä Villähde ja Benny Uhlenius Inkoo.

ITE-kesäkaupungin näyttelyyn voi tutusta mobiilireitillä, jossa on myös pelillinen ominaisuus.

Parkano on osa LH Geoparkia

Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Häädetkeidas ovat Parkanon kohteita LH Geopark -alueella, joka on saanut UNESCO Global Geopark -statuksen

Kaidatvedet kutsuvat

Kaitojenvetten alue on erämaahenkisen jylhää ja kaunista. Alueella sijaitsee Parkanon metsämuseo, jossa voi tutustua esimerkiksi näyttelyhalliin, savottakämppään ja metsätyökoneisiin.

Kustaa-hirvi on saanut alueelle nimikkopolun ja kutsuu sinne nyt erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä.

Noin kahden kilometrin mittainen luontopolku on itsessään elämyksellinen, sillä maasto vaihtelee suoalueesta jylhiin kallioihin ja kuusimetsiin sammalvuoteineen. Lasten iloksi polun varteen on pystytetty tauluja, joissa on vinkki joko puuhaan tai pohdintaan.

Metsämuseon läheisyydestä löytyvät myös uljas Messukallio, uimaranta sekä laavuja ja nuotiopaikkoja.

Käpykintukka on nyt kunnossa

Käpykintukka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kulkee Kaitojenvetten järvimaisemissa Käenkoskelta Parkanon Metsämuseolle. Käpykintukan pitkospuut on hiljattain uusittu, ja niitä on reitillä nyt noin 900 metrin verran. Reittiä voi kätevimmin tutkia kaupungin karttapalvelusta valitsemalla sieltä liikuntapaikat.

Alkkianvuorelta komeat näkymät

Alkkianvuori on Parkanon korkein kohta, 201 metriä merenpinnasta. Siellä voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä.

Leijonapuistosta tuli upea kohde

Leijonapuistosta tuli minigolfratoineen ja terassikahviloineen parkanolaisille mainio paikka viihtyä ja matkalaisille mukava kohde virkistäytyä Viinikanjoen maisemissa.

Ratagolfia voi Leijonapuistossa pelata täysimittaisella 18-väylän radalla. Puiston terassi puolestaan on iso, tyylikäs ja hienolla paikalla. Vanhaan hirsirakennukseen on remontoitu idyllinen kahvila Kosken Helmi, joka on saavuttanut suuren suosion. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.

Leijonapuiston vastarannalla on kaunis luontoreitti, jota myöten pääsee uusille pitkospuille ihailemaan Lehtiskosken kuohuja. Puisto onkin osa Parkanoon rakenteilla olevaa lähiliikuntareittiä. Pitkospuiden yläpuolelle on rakennettu  kuntoportaat.

Viinikanjoki on hieno lähikalastuspaikka

Parkanon keskustan tuntumassa virtaava Viinikanjoki valittiin vuoden 2018 lähikalastuspaikaksi. Se on erittäin suosittu kohde perhokalastajien keskuudessa.

Tapahtumien Parkano

VisitParkano-sivuilta löytyvät Parkanon tapahtumat, ja lisäksi siellä on paljon muutakin hyödyllistä tietoa matkailijalle, esimerkiksi yöpymismahdollisuuksista, ravintoloista, kahviloista sekä muista palveluista.

Tapahtumia päivitetään myös kaupungin tapahtumakalenteriin