Previous
Next

Näe ja koe

ITE-taiteen 10-vuotisjuhlavuosi Parkanossa

ITE-taidetta on esillä Parkanon puistoissa ja katujen varsilla jo kymmenettä kertaa, joten kesän 2021 ITE-näyttely on nimeltään juhlavasti ITE-Xeen.

ITE-Xeen-näyttelyn mobiilikartan voi ladata osoitteesta: bit.ly/parkanoite20. Sieltä löytyy paitsi reitti myös kuvia ja tietoa teoksista. Paperisia reittikarttoja on jaossa kirjastossa sekä kaupungintalon edustan infokioskilla.

Parkanon ITE-kesänäyttely on 10-vuotisjuhlavuonnaan huikea. Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen on apujoukkoineen tuonut kaupungin katujenvarsille ja puistoihin sellaisen määrän ITE-taidetta, että kartassa on 69 merkintää teoksesta tai teosryhmästä. Jos kaikki yksittäiset työt lasketaan mukaan, päästään pitkälle yli sadan. Mukana on myös entuudestaan tuttuja töitä.

Tuominen loi näyttelyyn kaksi isompaa kokonaisuutta. Valtatie 3:n ja Kolmoskeskuksen liittymän kohdalla on zoo, jossa on isoja ja näyttäviä eläinteoksia. Toinen kokonaisuus on keskustaa halkovan Parkanontien varrella, kaupungintalon ja kirjaston välisellä osuudella.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ITE-kesäkaupungin juhlanäyttelyyn!

Parkano on osa LH Geoparkia

Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Häädetkeidas ovat Parkanon kohteita LH Geopark -alueella, joka viime kesänä sai UNESCO Global Geopark -statuksen

Kaidatvedet kutsuvat

Kaitojenvetten alue on erämaahenkisen jylhää ja kaunista. Alueella sijaitsee Parkanon metsämuseo, jossa voi tutustua esimerkiksi näyttelyhalliin, savottakämppään ja metsätyökoneisiin.

Kustaa-hirvi on saanut alueelle nimikkopolun ja kutsuu sinne nyt erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä.

Noin kahden kilometrin mittainen luontopolku on itsessään elämyksellinen, sillä maasto vaihtelee suoalueesta jylhiin kallioihin ja kuusimetsiin sammalvuoteineen. Lasten iloksi polun varteen on pystytetty tauluja, joissa on vinkki joko puuhaan tai pohdintaan.

Metsämuseon läheisyydestä löytyvät myös uljas Messukallio, uimaranta sekä laavuja ja nuotiopaikkoja. Kaitoihinvesiin voi tutustua Vesipääskyllä risteillen.

Käpykintukka on nyt kunnossa

Käpykintukka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kulkee Kaitojenvetten järvimaisemissa Käenkoskelta Parkanon Metsämuseolle. Käpykintukan pitkospuut on hiljattain uusittu, ja niitä on reitillä nyt noin 900 metrin verran. Reittiä voi kätevimmin tutkia sivuilta www.lipas.fi/liikuntapaikat kirjoittamalla siellä hakukenttään Käpykintukka.

Alkkianvuorelta komeat näkymät

Alkkianvuori on Parkanon korkein kohta, 201 metriä merenpinnasta. Siellä voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä.

Leijonapuistosta tuli upea kohde

Leijonapuistosta tuli minigolfratoineen ja terassikahviloineen parkanolaisille mainio paikka viihtyä ja matkalaisille mukava kohde virkistäytyä Viinikanjoen maisemissa.

Ratagolfia voi Leijonapuistossa pelata täysimittaisella 18-väylän radalla. Puiston terassi puolestaan on iso, tyylikäs ja hienolla paikalla. Vanhaan hirsirakennukseen on remontoitu idyllinen kahvila Kosken Helmi, joka on sisustettu parkanolaista historiaa kunnioittaen. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.

Leijonapuiston vastarannalla on kaunis luontoreitti, jota myöten pääsee uusille pitkopuille ihailemaan Lehtiskosken kuohuja. Puisto onkin osa Parkanoon rakenteilla olevaa lähiliikuntareittiä. Pitkospuiden yläpuolelle rakennetaan tänä kesänä kuntoportaat.

Viinikanjoki on upea lähikalastuspaikka

Parkanon keskustan tuntumassa virtaava Viinikanjoki valittiin vuoden 2018 lähikalastuspaikaksi. Se on erittäin suosittu kohde perhokalastajien keskuudessa.

Tapahtumien Parkano

Avoimet kylät – Kierrätystori  12.6.2021 klo 10–14 Pohjois-Parkanon Kylätalolla  

Pihakirppissuunnistus Vahojärvellä 19.6.2021 klo 9–16.

Wanhat koneet Vahojärvellä 10.7.2021

Parkano-päivät 23.–25.07.2021. Runsaasti tapahtumia eri puolilla Parkanoa.

Pohjois-Parkanon Kesätori 8.8.2021 Pohjois-Parkanon Kylätalolla

Liekkiyö torilla 21.8.2021

PSM Fenno valtakunnallinen retkeilyajo 20.–21.08.2021

Fenno Ralli 24.– 25.9.2021

Pirkanmaan Erämessut on siirretty järjestettäviksi kesällä 2022

Parkanon tapahtumat päivittyvät myös tapahtumakalenteriin  

VisitParkano-sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa matkailijalle, esimerkiksi yöpymismahdollisuuksista, ravintoloista, kahviloista sekä muista palveluista.