Previous
Next

Näe ja koe

Parkano on osa LH Geoparkia

Kaidatvedet, Alkkianvuori ja Häädetkeidas ovat Parkanon kohteita LH Geopark -alueella, joka heinäkuussa sai UNESCO Global Geopark -statuksen

Kaidatvedet kutsuvat

Kaitojenvetten alue on erämaahenkisen jylhää ja kaunista. Alueella sijaitsee Parkanon metsämuseo, jossa voi tutustua esimerkiksi näyttelyhalliin, savottakämppään ja metsätyökoneisiin. Lisäksi läheisyydestä löytyvät luontopolku, Messukallio ja uimaranta sekä laavuja ja nuotiopaikkoja. Kaitoihinvesiin voi tutustua Vesipääskyllä risteillen.

Käpykintukka on nyt kunnossa

Käpykintukka on kaikkiaan noin seitsemän kilometrin mittainen vaellusreitti, joka kulkee Kaitojenvetten järvimaisemissa Käenkoskelta Parkanon Metsämuseolle. Käpykintukan pitkospuut laitettiin tänä keväänä kuntoon, ja niitä on reitillä nyt noin 900 metrin verran. Reittiä voi kätevimmin tutkia sivuilta www.lipas.fi/liikuntapaikat kirjoittamalla siellä hakukenttään Käpykintukka.

Alkkianvuorelta komeat näkymät

Alkkianvuori on Parkanon korkein kohta, 201 metriä merenpinnasta. Siellä voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä.

Leijonapuistosta tuli upea kohde

Leijonapuistosta tuli minigolfratoineen ja terassikahviloineen parkanolaisille mainio paikka viihtyä ja matkalaisille mukava kohde virkistäytyä Viinikanjoen maisemissa.

Ratagolfia voi Leijonapuistossa pelata täysimittaisella 18-väylän radalla. Puiston terassi puolestaan on iso, tyylikäs ja hienolla paikalla. Vanhaan hirsirakennukseen on remontoitu idyllinen kahvila Kosken Helmi, joka on sisustettu parkanolaista historiaa kunnioittaen. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.

Leijonapuiston vastarannalla on kaunis luontoreitti, jota myöten pääsee uusille pitkopuille ihailemaan Lehtiskosken kuohuja. Puisto onkin osa Parkanoon rakenteilla olevaa lähiliikuntareittiä.

Viinikanjoki on upea lähikalastuspaikka

Parkanon keskustan tuntumassa virtaava Viinikanjoki valittiin vuoden 2018 lähikalastuspaikaksi. Se on erittäin suosittu kohde perhokalastajien keskuudessa.

ITE-taiteen 10-vuotisjuhlavuosi Parkanossa

Ensi kesän ITE-näyttely Parkanossa on teemaltaa ITE-Xeen. Näyttelyn kuraattori Arto Tuominen tuo nimessä esiin sen, että ITE-taidetta tuodaan Parkanon puistoihin ja katujen varsille jo kymmenettä kertaa. 

– Toisaalta juhlavuoden näyttelyn nimi kuvaa ITE-taiteen syvintä olemusta: siellä se vaan tekee taidetta itexeen, hän myhäilee.

Tuominen kehittelee näyttelyyn kahta pääteemaa. Hän toivoo saavansa valtatie 3:n ja Kolmoskeskuksen tuntumaan hyvin näkyvälle paikalle Alpon Zoon, jossa olisi kymmenkunta Alpo Koivumäen isoa eläinteosta.

Toisen kokonaisuuden hän aikoo koota keskustaa halkovan Parkanontien varrelle, kaupungintalon ja kirjaston väliselle osuudelle.

– ITE-taiteen bulevardi keskustassa olisi liikehuoneistojen edustan jalankulkuväylä, jonka vierellä on paljon istutuksia. Niiden sisään voisi laittaa isoja lintuja ja kukkia. Irja Aliselta esimerkiksi on tulossa kahden linnun teos ja Raimo Hautaluomalta iso korppi. Kun myös näyteikkunoille laitetaan töitä esiin, niin ITE-taidetta on molemmin puolin bulevardia. Päätepysäkki on kirjastolla, jonka lipan alle suunnittelen tuovani Virpi Vesanen-Laukkasen isoja ja näyttäviä töitä. 

Seuraavat Pirkanmaan Erämessut pidetään Parkanossa kesällä 2022.

PSM Fenno valtakunnallinen retkeilyajo 11.–12.6.2021

Parkanon tapahtumat päivittyvät tapahtumakalenteriin

Majoitu mukavasti Parkanossa